• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası



İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UZMANI /KİMYAGER/AKADEMİSYEN/YAZAR

 MUSA KARADAĞ

Üyelik Girişi
Site Haritası
www.musakaradag.com
www.musakaradag.com
HABERLER
Bumerang - Yazarkafe
YENİ KİTAP
YENİ KİTAPLARIMDA ÇOK YAKINDA YAYINDA OLACAKTIR...
SUMAK VE SUMAK SUYUNUN VİRÜSE ,BAKTERİYE VE ENFEKSİYONLARA KARŞI ETKİSİ
SUMAK SUYUNUN İNANILMAZ FAYDALARI


– Kandaki insülin oranını dengeler. Bu özelliği sayesinde diyabet ve yüksek tansiyon hastalarının tüketmesi gereken besinler arasındadır.
– Antioksidan etkisi sayesinde üst solunum yolları hastalıklarında aniden meydana gelen yüksek ateşi düşürerek beyin sağlığını korur.
– Hafta da bir bardak tüketilen sumak suyu, sinir sisteminde deforme olmuş hücrelerin sayısını azaltarak sağlıklı hücrelerin artmasına yardımcı olur. Yorgunluk, stres ve depresyon gibi rahatsızlıkların yaşanma riskini de azaltır.
– Gıda zehirlenmesi esnasında sumak baharatını kaynatıp bir bardak içmeniz faydalı olacaktır. Hem midenizi hemde bağırsaklarınızı temizleyerek idrar ve dışkılamayla zehirlenmeye neden olan zararlı bakterileri vücuttan atar.
– Sumak suyu, sindirimi düzenlediği için zayıflamak içinde kullanabilirsiniz.
– Aynı zamanda gün içerisinde yarım çay bardağı tükettiğiniz sumak suyu hazımsızlık ve şişkinliği de önler.
– İştahsızlık problemi yaşayan çocuğunuza sumak suyundan ayda bir kere içirmenizde fayda vardır. Hem çocuğunuzun vücut direncini artırır hem de iştahını açarak daha sağlıklı beslenmesine yardımcı olur.

SUYUNDAN ELDE EDİLEN DİĞER YÖNTEMLER
– Sumak, genellikle tırnak altlarında oluşan dolamanın iyileşmesi için de kullanılan doğal tedavi yöntemlerinden biridir. Kaynayan sumak suyunun içine sirke ve bal koyarak iyice kaynatın. Bu karışımı bir gün beklettikten sonra dolamanın üzerine sürünüz.
– Hücreleri yenileyici özelliği sayesinde cilde ve saça da faydası vardır. Kaynatılmış sumak suyunu tonik olarak kullanabilirsiniz. Sabah akşam düzenli olarak kullandığınız bu su hem sivilce ve akne oluşumunu engeller hem de yaşlanmayı geciktiri
Sumak nedir, sumağın faydaları nelerdir?

Sumak Akdeniz mutfağında kullanılan en sağlıklı baharatlar arasında yer alır. Yemeklere ekşi bir aroma kazandırmanın yanı sıra sağlık açısından faydaları olan sumak nedirsumağın faydaları nelerdir, sumak nasıl kullanılırsumak suyu nasıl hazırlanır gibi soruların cevaplarını sizler için araştırdık.
 
 

Sumak nedirsumağın faydaları nelerdir, gibi soruların cevapları internet ortamında en çok sorulan sorular arasında yer almaya başladı. Farsçada kırmızı meyve ve limonlu baharat olarak bilinen sumağın sağlık açısından da birçok faydası bulunmaktadır.
Sumak nedir?
Sumak, İran, Afganistan, Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Akdeniz'de yetişir. Sumak Türk mutfağında da en çok kullanılan baharatlar arasındadır. Yemeklere ve salatalara ekşi bir tat vermesi sebebiyle çok fazla sevilerek tüketilir. Sumak sağlık açısından da çeşitli ve güçlü kimyasal maddeler içermektedir.
Sumağın faydaları


Enfeksiyonel hastalıkları önler
Sumak, vücutta iltihaplanma, ateş, artrit, deri iltihabı, solunum bozuklukları, bronşit ve diğerleri gibi birçok hastalığa şifa olarak kullanılılr.. Laboratuvar sonuçları sumak ve ekstresinin iyi antiinflamatuar özelliklere sahip olduğunu doğrulamaktadır. Soğuk algınlığı, , artrit ve diğer enflamatuar rahatsızlıkların tedavisinde faydalı olduğu ortaya çıkmıştır.
Sumak'ın cilt koruyucu özellikleri
Anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özellikleriyle sumak, cilt sorunlarının tedavisinde ve yaraların iyileşmesinde yardımcıdır. Çiğnenmiş sumak yaprakları deri döküntüleri, iltihaplı diş etlerine iyi gelmektedir.
Sumak, kalbi ve karaciğeri korur
Yüksek kolesterol, kalp ve karaciğer rahatsızlıklarının yaygın nedenidir. Fareler üzerinde yapılan bir deneyde sumak meyveleri ekstresinin kan kolesterol seviyelerini düşürdüğü ortaya çıkmıştır. Bu durumda sumak, kalp ve karaciğer korumak için yararlıdır.
Antikanser özellikleri vardır
Sumak üzerinde yapılan bazı araştırmalarda, sumak bitkisinin anti kanserojen olduğu anlaşılmıştır. Yapılan bir çalışmada sumak özütünün diğer sağlıklı hücreler üzerinde olumsuz bir etki yaratmadığı ancak kanserli hücreleri yok ettiği gözlemlenmiştir. Bu sayede sumak, kimyasal tedavi de kullanılan bir ilaç olarak kabul edilmeye başlandı.
Kadınlar üzerinde oldukça faydalı
Sumak kadın hastalıklarını tedavi etmek amaçlı da kullanılabilen bir bitkidir. Aşırı vajinal akıntı durumunda sumak harici tedavi olarak kullanılır. Aynı zamanda sumak anne sütünün arttılması amacı ile de kullanılmaktadır.
Adet düzensizliği ve ağrıların tedavisinde
Düzenli sumak kullanımının adet düzensizliğine ve adet döneminde oluşan ağrılara iyi geldiği söylenmektedir.
İnsan vücudunda detoks etkisi yaratır
Zararlı toksinler ve atıklar zamanla insan vücudunda birikebilir. Bu zararlı toksinler zamanla çeşitli sağlık sorunları meydana getirebilir. Sumak, bu atıkların ve toksinlerin vücuttan kolayca çıkarılmasını kolaylaştırmak için tüketilebilir.
Solunum ve sindirim sorunlarını giderir
Sumak, göğüs ve solunum yolları hastalıklarını tedavi etme amacıyla kullanılır. Sumağın çeşitli solunum yolu hastalıklarına iyi gelmesi, bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
İdrar söktürücüdür
Sumağın idrar söktürücü özellikleri vardır. Bu nedenle, idrar üretimine yardımcı olarak vücuttan toksit maddelerin atılmasını sağlamaktadır. Ağrılı idrara çıkma ve iltihap ile sonuçlanan mesane iltihabını tedavi etmek için kullanılmaktadır. Genellikle, bağırsak şikâyetleri için sumaktan faydalanılmaktadır. Ortadoğu’da, ekşi sumak suyu ise mide rahatsızlığını rahatlatmak için sık kullanılan bir seçenektir. Yatağı ıslatma sorununu tedavi etmek için geleneksel bir ilaç olma özelliği taşımaktadır.
Tedavi edicidir
Sumak, kanı arındırmak ve boğaz ağrısını tedavi etmek için faydalı olabilmektedir. Sumağın sahip olduğu büzücü ve soğutucu özellikler bitkiyi sindirim ve mesane sorunları için tedavi edici bir hale dönüştürmektedir. (5)
Peki, sağlık açısından bu denli faydaları olan sumak’ın nasıl kullanıldığı hakkında bir bilginiz var mı? Sumak nasıl kullanılır, sorusunun cevabını merak ediyorsanız işte yanıtı.
Sumak suyu nasıl hazırlanır?
Sumağı pişirmiş olduğunuz tavuğa, patates salatasına, yoğurdun içerisine veya et yemeklerinize ekleyerek tüketebilirsiniz. Sumağı aynı zamanda içecek olarak da tüketebileceğinizi biliyor muydunuz?
Sumaktan lezzetli mi lezzetli bir öksürük şurubu hazırlayabilirsiniz. Sumak suyu nasıl hazırlanır diyorsanız işte detaylar…
Malzemeler 1
• 1 bardak sıcak su
• 1yemek kaşığı bal
• 2 yemek kaşığı sumak
Malzemeler  2
• 1 bardak sıcak su
• 2 yemek kaşığı sumak


Sumak suyu nasıl hazırlanır?
1. Suyu ve balı küçük bir tencerenin içerisine koyum. Orta ateşte kaynatın.
2. daha sonra içerisine vermiş olduğumuz ölçülerdeki sumağı katın.
3.10 dk karıştırdıktan sonra demlenmeye bırakın.
4. Hava geçirmez bir kabın içerisine koyun ve depolayın.


 
En lezzetli baharatlardan biri sumağı yeterince tanıyor musunuz?
 Hiç sumak ağacı gördünüz mü? Mantının üzerine ektiğimiz, salataya ekşilik versin diye koyduğumuz sumak baharatı, Rhus coriaria adlı ufak bir ağaçta yetişen, koyu bordo renkli taneleri olan bir meyve aslında. Yazın sonuna doğru meyveler tek tek toplandıktan sonra güneşte kurutulup öğütülüyor ve taş dibeklerde dövülüp kabuğu çekirdeğinden ayrılıyor. Tekrar eleniyor ve bizim baharat olarak kullandığımız sumak haline geliyor.
Limonlu baharat olarak da bilinen sumağın en önemli özelliği ekşiliği. Limondan daha dengeli, daha kontrolü, daha meyvemsi bir ekşiliği var sumağın. Üstelik azıcığı bile şahane renk katabiliyor yemeklere. Limon ortaya çıkana kadar yıllarca yemeklere ekşilik katmak için kullanılmış sumak. Özellikle Orta Doğu ve Akdeniz mutfaklarında sıkça kullanılıyor, yemeklerin üzerine, etlerin marine ederken, salata soslarında tercih ediliyor. Her türlü sebzeye, kuzu etine, tavuk ve balığa yakışıyor sumak. Ancak bugün sumak tüm dünyada hiç olmadığı kadar popüler; restoranlarda, yemek kitaplarında patlamış mısırdan, kokteyllere kadar farklı yiyecek ve içeceklerin üzerinde görmek mümkün onu.
Sumak, Anadolu, Arap yarımadasının kuzeyinde, Hindistan ve Güney Avrupa’da yetişiyor. Ülkemizde Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetişiyor. Karaman’ın kuzeyinde sönmüş volkanik Karadağ’da endemik bir sumak türü var. Bu sumağı köylüler yüzlerce yıldır kendi kullanımları için topluyorlar. Son yıllarda ise özellikle bölgedeki kadınlar için iş kolu haline gelmiş durumda, satmak üzere toplayıp, işliyorlar. Bu bölgede yetişen sumak, 1200-1700 rakımda yetişebilen, soğuktan etkilenmeyen bir tür.
Sumağın sağlığa yararlı olduğu binlerce senedir biliniyor. Tıp dünyası onu antiseptik olarak kullanmış, suyundan, baharatından yararlanmış. Sumak, muazzam bir antioksidan deposu. Enfeksiyon önlemede, iltihap, ateş, solunum bozuklukları gibi birçok hastalık için kullanılıyor. Aynı zamanda kolesterol düşürmeye yarıyor, kadın hastalıklarına iyi geliyor, cildi korumaya yarıyor, yaşlanmayı geciktiriyor. Kısaca lezzeti için sevdiğimiz sumak aslında bir süper besin.
Aldığınız sumağın ömrünü uzatmak için hava almayan bir kavanozda, güneş görmeyen bir yerde saklayın.
Sumakla neler yapabiliriz?
Suyla kaynatarak sumak çayı hazırlayabilirsiniz. Bu son derece sağlıklı bitkisel çayı hazırlamak için 100 gram sumağı 1 litre kaynar suyla karıştırın ve 10 dakika demlendirin.
Sumağı soğuk suyla karıştırıp suyunu limonata gibi içebilir ya da pişirdiğiniz yemeklere katabilirsiniz.
Kekik, tuz ve susamla dövüp zahter elde edebilirsiniz. Zahter, hem evde yapması kolay hem de Lübnan’da, Ürdün’de yaptıkları gibi zeytinyağı ile karıştırıp ekmek banmak için harika bir çeşni.
Sumak yeşilliklere, deniz börülcesine, gavurdağı gibi salatalara çok yakışıyor ama bir sefer de meyve salatasında deneyin. 
Kuzu etine ya da tavuğa marinad hazırlarken kullanın. Sumağı, sarımsak, acı biber, zencefil ve yoğurtla karıştırın, eti bu karışımda beklettikten sonra pişirin.
 
  
3134 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam25
Toplam Ziyaret2587229
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.171532.3004
Euro34.902035.0419
Hava Durumu
Saat